Gestaltterapeut Helga Høegh-krohn
Bakgrunn
Jeg har bakgrunn som leder i Forsvaret. Der hadde jeg personalansvar, jobbet med lederutvikling og veiledning/coaching. Jeg har mange års erfaring fra filmbransjen, har jobbet i utelivsbransjen og som yoga instruktør.
Gjennom arbeid i skolen har jeg erfaring med, og stort hjerte for, ungdom og unge voksene. Jeg er også mor til to tenåringsbarn.
Min interesse for mennesker har alltid vært sterk. Som leder oppdaget jeg hvor givende det er å støtte og anerkjenne medarbeidere, og hvordan det bidrar til motivasjon og arbeidsglede. Denne erfaringen inspirerte meg til å utdanne meg som gestaltterapeut ved Norsk Gestaltinstitutt Høyskole, i tillegg til min master i sosiologi.
Jeg har jobbet som gestaltterapeut siden 2018.
Fokus
Som så mange andre har jeg fått utdelt min porsjon med utfordringer i livet og jeg har fått erfare hva kriser kan gjøre med oss. Det er i møtet med motgang og utfordringer at behovet for for utvikling og endring ofte melder seg.
Jeg tenker at å begynne i terapi ofte handler om et behov, ønske eller håp om endring. Det kan handle om noe som gjør vondt, har låst seg eller er tungt å stå i alene. Jeg tror at endring kan komme når vi blir bevisst hvordan vi har det nå. Gjennom å bli kjent med og klar over tankemønstre, vonde følelser og gamle sår kan det åpenbare seg noen muligheter, valg og kanskje nye strategier for å håndtere det som kjennes vanskelig for oss.
Jeg tror vi alle har et grunnleggende behov for å føle oss sett, møtt og hørt, og at det er i møtet med andre vi kan forstå oss selv og verden rundt oss. Som terapeut er jeg opptatt av hvordan jeg kan møte andre på en måte så hver enkelt kan kjenne seg trygg og føle seg forstått.
Gestaltterapi er en humanistisk og helhetlig terapiform som fokuserer på her-og-nå opplevelser og relasjoner. Terapiens mål er å øke bevisstheten rundt egne tanker, følelser og handlinger, og hvordan disse påvirker forholdet til omgivelsene. Ved å bli mer bevisst på egne mønstre og reaksjoner, kan man få bedre innsikt i hvordan man håndterer utfordringer og interagerer med andre.
Fokus i gestaltterapi
-
Her-og-nå-fokus: Terapeuten hjelper klienten med å utforske hva som skjer i øyeblikket, både i og utenfor terapitimene.
-
Bevissthet: Økt selvbevissthet er sentralt i gestaltterapi. Gjennom øvelser og samtaler blir man mer oppmerksom på egne følelser, tanker og kroppslige fornemmelser.
-
Relasjoner: Terapien legger stor vekt på forholdet mellom terapeut og klient, samt hvordan klienten forholder seg til andre mennesker i livet sitt.
-
Helhetlig tilnærming: Gestaltterapi ser på mennesket som en helhet, hvor tanker, følelser og kropp henger sammen og påvirker hverandre.
Hvordan foregår gestaltterapi
I gestaltterapi er samtalen en viktig del av prosessen. Terapeuten lytter aktivt og stiller spørsmål som hjelper klienten med å utforske sine opplevelser. Terapeuten kan også bruke kreative teknikker som rollespill, visualisering og kroppslige øvelser for å støtte utforskningen.
Gestaltterapi kan være nyttig for en rekke utfordringer, inkludert:
-
Stress og utbrenthet
-
Angst og depresjon
-
Relasjonsproblemer
-
Personlig vekst og selvutvikling
-
Livskriser og overgangsperioder
Ved å delta i gestaltterapi kan man oppnå bedre selvinnsikt, økt selvaksept og mer autentiske relasjoner til andre. Terapien gir verktøyene til å håndtere livets utfordringer på en mer konstruktiv og bevisst måte.