top of page

Tanker er ikke farlige.

De er bare tanker og tanker, de påvirkes av følelsene våre.

Er vi stresset, lei oss, redd eller flau vil tankene ofte få et negativt preg. Vi kan bekymre oss over fremtiden: "hva hvis ...", "det kommer aldri til å gå" osv. eller overtenke og analysere fortiden: "hvorfor skjedde det?", "hvorfor gjorde/sa jeg det?" osv.


Kjenner vi oss glade vil tankene ofte være mer positive og optimistiske om både fremtiden og fortiden: "det kommer til å gå bra", "ikke farlig om jeg ikke får til det", "ja ja, så sa jeg kanskje noe dumt, men det var det ikke mange som fikk med seg" osv.


Tanker er ikke nødvendigvis sanne, men de kan være veldig vonde og påvirke oss negativt, spesielt om vi bruker mye tid på sånne tanker.


Så hva kan vi gjøre?


Det kan hjelpe å bli klar over at vi har tanker som ikke gjør oss godt, og bli bevisst hvor ofte og hvor mye tid vi bruker på å tenke disse tankene.


Å kjenne etter følelsen vi sitter med og spørre oss selv, "kan det være at jeg bare tenker sånn fordi jeg er i dette humøret eller kjenner/føler meg ...?" kan også være nyttig.


Eller du kan spørre seg selv, hvor stor sannsynlighet er det for at mine tanker er sanne? Mange overraskes av denne øvelsen. «Det 25% sjanse for at de tenkte sånn om meg, og likevel er det det jeg tror på? Ikke den 75% sjansen for at de ikke tenkte det om meg." Å styre tankene over på %-muligheten for at tankene ikke er sanne kan påvirke tankene. De kan bli litt mindre negative og det kan påvirke humøret som igjen kan gi mer positive tanker. For tanker og følelser påvirker gjensidig.

93 visninger

Comments


bottom of page