top of page

Den strevsomme selvfølelsen.Det er ganske vanlig å streve med selvfølelsen. I terapirommet møter jeg det ofte. Mennesker som ikke liker seg selv, er strenge med seg selv eller har en indre kritiker som sjelden tar fri. Mennesker som er overdrevent selvbevisste eller veldig opptatt av hvordan andre ser på dem: gjorde jeg det rette?, hva syns de andre om meg nå?


Det er lett å tenke på selvtillit når en hører ordet selvfølelse. Men der selvtillit handler om tillit til at man er flink til noe, avhenger ikke selvfølelsen av prestasjon. God selvfølelse handler nemlig ikke om å bare være trygg og sikker, men like mye om å føle seg liten, usikker, utilstrekkelig eller trenge hjelp. For vi kan være trygge i en situasjon og usikre i en annen. Vi kan få gode karakterer på skolen, men ikke få til dette med venner eller kjærester. Det går an å ha god selvfølelse uten at man er spesielt flink til noe. Det går an å kjenne at man er bra nok selv når man ikke presterer. Er selvfølelsen på plass tåler vi oss selv bedre når ikke alt går vår vei.

Det handler om å kunne akseptere seg selv som man er, for hvem man er vil for de fleste variere avhengig av situasjon. Man kan være skravlete og selvsikre i en situasjon, sjenerte og stille i en annen. Man kan fremstå som verdens tryggeste på jobben, men kjenne seg uendelig usikker på date. God selvfølelse betyr å kunne være mange men likevel føle seg som en.


Det handler om dypest sett å kjenne seg god nok, verdifull og verdt å elske. Mange kjenner seg bare gode nok når de får til noe, verdifulle eller verdt å elske når de får bekreftelse. Det handler om å være trygg på at man er bra nok akkurat som man er.

Selvfølelsen vår er ikke hugget i stein. Den blir til og formes gjennom hele livet i møte med omgivelsene, foreldre, skole, venner, kollegaer, sosiale medier osv. Det betyr at den kan både brytes ned og bygges opp.


For noen er det nettopp dette terapi handler om, å bygge opp selvfølelsen. Gjennom å bli bevist på hvordan man tenker og føler om seg selv, og klar over hvordan det kjennes ut å være seg i denne verden kan man starte arbeidet med å bygge selvfølelsen.


Noen ganger kan det å bare bli litt tryggere i seg selv kjennes stort ut for den som strever med selvfølelsen.


Foto av Matteus Silva fra Pexels

167 visninger

Commenti


bottom of page