For noen ungdommer er sosial angst en del av hverdagen. Det er naturlig å være opptatt av hva andre tenker om en, spesielt i ungdomstiden hvor identitet og selvbilde er i utvikling. Ungdomsårene er en tid preget av store sosiale endringer. Det er en periode hvor relasjoner med jevnaldrende blir mer sentrale, og ønsket om å passe inn kan være sterkt. Frykt, engstelse for ikke å passe inn, for hva andre tenker om en kan skape bekymringer så overveldende at de hindrer ungdommen i å leve det livet de ønsker.
Hvor vanlig er sosial angst blant ungdom?
Sosial angst er faktisk ikke uvanlig blant unge. Forskning viser at opptil 10-15 % av ungdommer kan oppleve sosial angst i en eller annen form. Denne tilstanden kan variere fra mild nervøsitet i sosiale situasjoner til en mer alvorlig angst som gjør det vanskelig å delta i skoleaktiviteter, sosiale sammenkomster eller til og med å snakke med andre.
Ungdomsårene er en tid preget av store sosiale endringer. Det er en periode hvor relasjoner med jevnaldrende blir mer sentrale, og ønsket om å passe inn kan være sterkt. I denne fasen er det normalt å være opptatt av andres oppfatninger, men for noen ungdommer kan dette utvikle seg til en vedvarende og intens frykt for å bli vurdert eller avvist.
Hvordan Bærum Gestaltterapi være til hjelp
Bærum Gestaltterapi tilbyr veiledning og coaching som er spesielt tilpasset ungdom som sliter med sosial angst. Gjennom en trygg og støttende tilnærming, jobber terapeutene sammen med ungdommen for å utforske og forstå de underliggende årsakene til angsten.
Ved å bruke gestaltterapiens metoder, som vektlegger her-og-nå opplevelser, hjelper Bærum Gestaltterapi ungdommen med å bli mer bevisst på hvordan tankene deres påvirker følelsene og atferden i sosiale situasjoner. Ungdommen får hjelp til å utfordre de negative tankene og erstatte dem med mer konstruktive og realistiske perspektiver.
Et viktig aspekt ved samtalene er å utvikle mestringsstrategier som gjør det mulig for ungdommen å gradvis utvide sin komfortsone. Dette kan inkludere å øve på sosiale ferdigheter i et trygt miljø, samt å jobbe med selvaksept og selvtillit.
Hva kan ungdommen forvente?
Et trygt rom til å snakke om det som er vanskelig. Ungdommen bestemmer selv hva og hvor mye som en vil dele. Her skal ingen presses til å snakke om noe han eller hun ikke vil.
Å bygge tillit er avgjørende i arbeid med ungdom. Tausthetsplikten er litt ulik for ungdommer over og under 16 år*, men målet vil alltid være at ungdommen selv er med på bestemme om / når foreldrene (eller en annen trygg voksen) skal informeres.
Det finnes en rekke verktøy til hjelp for å håndtere sterke følelser, negative tanker, mye tanker, frykt, usikkerhet, bekymringer og vonde erfaringer. Vi mennesker er unike og forskjellige, derfor må vi sammen med ungdommen finne frem til og prøve ut hvilke verktøy som kan hjelpe den enkelte.
*mer om taushetsplikten
Gestaltterapeuter er underlagt streng taushetsplikt, det gjelder også i arbeid med ungdom. Fra fylte 16 år skal ikke informasjon deles med foreldre eller andre uten at ungdommen gir lov til dette (med mindre det er fare for eget eller andres liv, da har terapeuten varslingsplikt). Er ungdommen mellom 12 og 16 år har foreldre innsynsrett, det vil si at de kan kreve å få vite hva vi jobber med i timene. Likevel, har ungdommen grunner som bør respekters, kan terapeuten vurdere om foreldre skal ha innsyn. Har du spørsmål rundt dette tema, ta kontakt!